Vilken väg skall du ta?

Att cykla landsvägscykling kan vara en fantastisk upplevelse. Det finns dock faktorer som kan göra resan mindre bekväm som till exempel dålig kvalitet på vägarna eller dåligt trafikflöde. Bara för det heter landsvägscykling betyder det inte att man bara kommer röra sig på klassiska landsvägar, så låt oss reda ut hur man vet vilka vägar man skall välja för bästa möjliga cykelupplevelser. Är du förresten orolig för din säkerhet kan du läsa mer på SVD för de senaste idéerna om cykelsäkerhet.

Det är lätt att tro att cykelbanor är gjorda för cykling. Så må vara fallet för transportcyklister som håller lite lägre hastigheter. Skall man dock träningscykla så är det ofta farligt att använda cykelbanor då det oftast är så kallade gång och cykelbanor. Det innebär att det vistats barn, hundar, rullskidåkare med mera som många har ett oberäkneligt rörelsemönster. Du kan aldrig lita på att ett barn inte plötsligt springer över från höger till vänster sida. Cykelbanor lämpar sig bäst för cykling då de ligger utanför städerna. Här kan du hitta långa raka cykelbanor med god uppsikt och med få övriga människor att samsas med. Tyvärr är vi dåliga på att bygga renodlade cykelvägar i sverige. Där har till exempel Danmark lyckats bättre vilket kan läsas på SVD och förhoppningsvis inspirera svenska politiker.

Försök att hitta en bra landsväg utanför städerna där du kan nöta mil efter mil. Man skall inte behöva förlita sig på en bred vägren då man är en trafikant precis som bilisterna och bilisterna får snällt köra om då det behövs. Finns det breda vägrenar är det såklart ännu bättre då man som cyklist får lite egen yta, vilket kan kännas säkrare och mer avslappnande då man inte upplever sig som i vägen för bilarna. Man bör även fundera på om man vill cykla på lite plattare vägar eller kuperat. Är det tuff vind och man oavsiktligt hamnar på en kuperad väg kan det bli en mycket långdragen cykling. Klassiska landsvägar är trevligast att cykla på, men man kan ibland även behöva välja vägar som har hastighetsgränser upp mot 70 km/h. Här får man själv avgöra om man känner sig bekväm att cykla på dessa eller om man bör välja småvägar.

Beroende på hur befolkat det är där man skall cykla har man olika möjligheter att hitta en bra landsväg. Det är såklart skönast att cykla när trafiken är som lugnast och tidiga helgmorgnar är ofta en bra tidpunkt i så fall. Annars får man välja vägar som går till mindre populära destinationer som tex ett industriområde på en helgdag.

Inne i stan bör man välja cykelbanor, men håll nere hastigheten då det är många att samsas med och cyklister har redan ett tillräckligt dåligt rykte så gör det inte värre.