Så väljer du rätt cykel

Läser du det här och står precis i startgroparna att köpa en ny cykel. Då är det bara gratulera till ditt planerade cykelköp, men även till att du kommit till precis rätt artikel. Att köpa cykel kan vara en djungel på många sätt och det är lätt att prislappen skenar iväg när man ber försäljaren om tips på bästa cykel för just dig. Innan du går in i en butik kan det vara skönt att inte vara helt nollställd. Håll därför tillgodo med följande tips.

Först och främst bör du fundera på vilken typ av cykel du skall köpa. Skall du ha cykeln för träning, pendling eller transportmedel. Skall du bara ha en cykel att cykla kortare sträckor spelar det inte alltför stor roll utan då är det enklast att välja en cykel som känns bekväm. Skall du däremot pendla lite längre sträckor rekommenderas en cykel som får upp lite hastighet. En racer eller hybrid kan vara ett bra alternativ. Vill man eventuellt cykla lite motionslopp och motionsträna med cykeln är en racer att föredra. En hybrid kan däremot lämpa sig bättra om man räknar med att behöva cykla på både grus och asfalt. Skall du träningscykla är det definitivt en racer som gäller. Då får du bästa möjliga förutsättning att cykla i högre hastigheter på ett bekvämt sätt och du kommer att känna dig riktigt snabb. Det finns även tempocyklar, men dessa används bara vid tempolopp eller triathlon så de är till för dig som planerar att tävla. En tempocykel är dock sällan en bra förstacykel då den är gjord för hastighet och inte komfort. Mountainbike skall också nämnas och används om man vill cykla i terräng eller skog. Det blir i så fall en helt annan typ av cykling som ställer högre krav på teknik.

När du valt din cykeltyp är nästa steg att hitta din storlek. Det är mycket viktigt att ha rätt ramstorlek då din cykling kommer bli obekväm i längden annars. Cykelhandlaren kan hjälpa dig att ta dina mått och rekommendera en storlek. Kom ihåg att aldrig köpa en cykel i lite fel storlek bara för att priset är bra. Det blir i så fall en mycket dålig investering.

När du har din ramstorlek klar för dig behöver du ha ett hum om vilken prisklass du kan lägga dig i. Då det finns cyklar långt över 50.000:- bör du fundera på hur högt du är beredd att gå. Man kan definitivt få en bra racer för mellan 7-10.000:-, så om man köper sin förstacykel kan man gott lägga sig i det prisintervallet. Generellt kan man säga att man får vad man betalar för och en billig cykel brukar helt enkelt vara av något sämre kvalitet.

Det finns flera olika märken på cyklar, men det säkraste är att hålla sig till någon av de kändare märkena. Är det någon lite mer okänd tillverkare kan du fundera på om den säljs i en cykelbutik eller en vanlig sportkedja. Renodlade cykelbutiker har troligtvis lite högre krav på de cyklar som säljs jämfört med en sportkedja som säljer utrustning till flera olika sporter. Samma sak gäller med försäljare. De som jobbar i en cykelbutik bör ha bättre spetskompetens, men det finns alltid undantag. Den delen av cykeln som bör ha högst kvalitet är växlarna då det får ta en del stryk och man vill inte att de skall börja krångla.

Hoppas du har blivit lite klokare och lycka till med ditt köp.