Prylarna du behöver eller inte behöver

Har du precis köpt en ny cykel och är redo att ge dig ut och susa fram mil efter mil på någon vacker landsväg? Du kanske har suttit framför TVn och fått inspiration från serier eller filmer som tex The Flying Scotsman eller liknande. Underbart i så fall, men om du är ny inom landsvägscykling kommer du snart bli varse att det inte bara är själva cykeln som tunnar ut din plånbok. Egentligen behöver man inte så mycket mer än en cykel och hjälm, men ju mer man cyklar desto mer kommer man säkert bygga upp ett sug efter mera prylar som kan förhöja cykelupplevelsen än mer. Du kommer här få en liten genomgång över de vanligaste prylarna inom cykling så att du själv kan avgöra om du har ett behov eller inte.

Kläder

Ett par cykelbyxor är ett måste om du ska få en behaglig upplevelse. Vanligtvis har man kortbyxor, men det finns även långbyxor om man förväntas cykla en del i kallare klimat. Cykeltröja bör man ha och egentligen rekommenderas både en kortärmad och en långärmad då överkroppen lätt kan bli kall om temperaturen faller. Cykelhandskar är skönt för handflatorna om man skall cykla länge och hålla i styret många timmar.

Cykelskor

Cykelskor är ett sätt att göra cyklingen mycket mer effektiv och härligare. Du behöver ett par cykelskor, men även cleats att fästa under. Dessa klickar man sedan i pedalerna så kontrollera ifall du har SPD-SL pedaler från början, annars behöver dessa också införskaffas. Det finns även skoöverdrag att sätta över skorna som skydd mot vind. Är det kyligt så kan fartvinden lätt ge domnande fötter, vilket är mycket otrevligt.

Nödverktyg

Man bör definitivt ha med sig reservslang, däckkrängare och en handpump då man får räkna med att man kan få punktering när som helst. Lägg därtill att man skall veta hur man hanterar dessa också. En insexnyckel kan även vara bra ifall någon mutter sitter löst.

Appar

Det finns en uppsjö av olika träningsappar som kan hjälpa dig med motivation, historik eller statistik. Ett alternativ är till exempel Telias. Läs mer om appen på Smartare Vardag för mer information.

Övrigt

Beroende på vad man skall ha för ändamål med sin cykel kan man behöva mer utrustning. Generellt är det klimat och distanser som avgör vad man behöver. För lite kul läsning kan man kika in på DI och läsa om de allra senaste prylarna för att underlätta din cykling.