Lite regler för nybörjaren

Cykelsporten är het och när våren smyger sig på kommer landsvägscyklisterna fram ur sina krypin och susar fram på vägarna alltmer. Är du ny inom cykling eller nyfiken på att börja med landsvägscykling, men inte riktigt vet hur du ska komma igång? Du kanske till och med vill sätta upp ett större mål som Vätternrundan. Grattis i så fall för den här artikeln tänkte ge dig lite grundläggande regler som är bra att känna till om man är ny inom cykling. Läs detta så kommer du få ett bättre välkomnande från dina nya cykelvänner.

Man ska turas om att dra

När ni cyklar i grupp eller klunga som det kallas turas man om att ligga först och dra. Detta för att övriga i klungan ska ligga i vinddraget och få en lättare resa. När den som ligger först faller tillbaka är det dags för nästa person att dra. På så sätt hjälps alla åt att dra för att fördela arbetet. Det är inte populärt att försöka smita från sin uppgift att dra.

Man ska kunna fixa punktering

Punkteringar inträffar ibland och som cyklist får man räkna med att det kommer att hända någon gång. Därför skall man ha med sig reservslang, pump och däckbrytare. Cyklar du i grupp förväntas man kunna fixa en punktering för att inte sinka gruppen nämnvärt. Cyklar du själv är det bra för din egen skull om du vet hur du skall gå till väga vid punktering. Öva hemma först.

Cykla förutsägbart i klungan

I klungkörning ligger man nära varandra, vilket kräver att man kan lite på framförvarande och bakomvarande cyklist. För att samspelet skall flyta på får man alltså inte göra några oväntade rörelser såsom bromsa eller svänga utan förvarning. Tänk på klungan som ett fiskstim som rör sig som en enhet, vilket kräver att man följer strömmen.

Använd tecken

Relaterat till regeln ovan behöver man kommunicera med varandra inom klungan. Cyklisterna längst bak kommer inte se vad som sker längre fram på vägen. Därför behöver alla i klungan signalera genom tecken för att visa på eventuella svängar och hinder på vägen. Tecken kan till exempel signalera högersväng, vänstersväng, rondell, sakta ner, stanna, hinder på vägen, håll ut från vägkanten etc.

Följ trafikreglerna

Den siste regeln är egentligen självskriven, men för säkerhets skull nämner vi de den ändå. Naturligtvis måste man följa de vanliga trafikreglerna även när man är ute och träningscyklar.

Sen finns det några stilregler som kan vara bra att känna till så här kommer lite överkurs:

  • Använd cykelkläder

Att komma i badshorts och T-shirt ser riktigt amatörmässigt ut och inger inget förtroende.

  • Ej långbyxor till kortärmad cykeltröja

Långärmad cykeltröja till kortbyxor går dock bra.

  • Få inte kedjeavtryck på vaden

Oljeavtryck ser bara för juniormässigt ut.

  • Glasögonen skall sättas på utanför cykelremmen

Det bara är så.

  • Kom inte i tempocykel till gruppträningspasset

Tempocykel skall inte användas i gruppcykling av säkerhetsskäl. Detta då en tempocykel inte har lika nära till bromsarna och det minskade luftmotståndet kommer störa gruppdynamiken. Aerohjälm bör inte heller användas vid gruppträning.

  • Raka benen

En riktig cyklist har rakade ben för att bespara lite luftmotstånd. Det kan låta fånigt, men det gör faktiskt lite skillnad då cykling på så många sätt går ut på att minimera luftmotstånd.

Med dessa regler i bagaget är du nu redo att ge dig på vägarna.