Fördelar med cykelträning

Många i dagens samhälle gör ett aktivt val att försöka tänka på sin hälsa och ta hand om sitt välmående, att hålla igång sin fysiska träning bidrar till det. Många alternativ står till buds, och bland annat gym- och löpträning är vanligt. Något som kanske inte lika många sysslar med men som har många oväntade fördelar är cykelträning. Här ska berättas om några av dem.

Liten skaderisk

Att löpträning sliter på leder och knän säger nästan sig självt. Kroppen studsar upp och ner och lederna får under en enda löprunda hantera många tons belastning. Under gymträning riskerar de tunga vikterna att skada leder, senor och ligament. På cykeln genomgår kroppen ett mjukt och följsamt träningspass som inte innebär några stora belastningar. Detta är speciellt bra om man till exempel väger mycket och vill undvika löpträning för den stora belastningen skull. Cykelträning innebär visserligen en risk för olyckor, men tar man det bara lugnt och vet hur man ska hantera sin cykel är risken liten att drabbas av några allvarliga skador. Läs gärna om några bonustips för att klara sig extra bra under träningen.

Allsidig träning

Cykelträning innebär att man får utnyttja både sin kondition och muskelstyrka. Dessutom används muskelgrupper i många olika delar av kroppen. Balansen och den allmänna styrkan i kroppen förbättras, något som är viktigt för att man ska kunna hålla sig stark och kry livet ut. Cykelträning kan dessutom varieras. Man kan cykla både mountainbike och på landsväg, och under träningen får man även uppleva vacker natur. Många atleter som t.ex. fotbollspelare brukar cykla ibland för att ändra träningsrutiner, speciellt infor stora turneringar som EM i fotboll.

Socialt

Många finner nya vänner genom cyklingen. Att cykla bredvid varandra på en landsväg under längre perioder är perfekt för att lära känna, eller komma varann närmre. Med sina nya cykelkompisar har man även några att byta tips och träna tillsammans med, något som kan förhöja även den gråaste dag.