Bonustips för cyklisten

Att vara ute på sin cykel många mil kan ibland innebära en del svårigheter vad gäller klädval, utrustning och annat då både väder och topografi kan skifta från den ena milen till den andra. Därför har vi här beskrivit lite tips och tricks som kan underlätta framtida cykelturer. Vi kan dock inte garantera att dessa tips räcker om du planerat att cykla lika långt som den här tjejen Fredrika Ek lyckades med.

Klädvalet kan vara svårt om vädret ser ostabilt ut, men att bli för kall är inte roligt om man planerat att vara ute länge. Därför är det bättre med ett extra lager som man kan rulla ihop och lägga i bakfickan på sin kortärmade cykeltröja. Lager på lager metoden är en bra regel som även Bosse Diesel säger. Om vädret ser ut att bli varmt, men det ändå finns en liten risk för kalla vindar finns ett litet knep att tillgå. Ta med dig en vanlig plastpåse och om fartvinden börjar kyla ner dig kan du stoppa in den under tröjan så den täcker hela magen och bröstet som ett extra vindskydd mellan tröja och hud. Det funkar fantastiskt bra och den värmen du jobbar upp stannar nära huden och stänger den kalla vinden ute.

Verktyg är ett måste om du skall vara ute längre sträckor. Punktering kan komma plötsligt och då skall du vara förberedd med pump, extra slang och däckkrängare. Dessa tar inte speciellt mycket plats och är det allra nödvändigaste. Det är heller inte fel att ha med en kedjebrytare och en extra länk ifall kedjan får för sig att säcka ihop, vilket dock är ovanligt.

Skall man cykla riktigt långt kan det vara skönt att lyssna på någon musik eller pod, men tänk då på att inte ha lurar som stänger ute allt annat ljud då det kan bli en stor trafikfara om du inte längre hör trafiken i närheten. Ha därför ett par enklare in-ear lurar där trafiksuset fortfarande bryter igenom så du hör om någon bil närmar sig bakifrån till exempel.

Runt om i landet finns det ett antal cykelleder som ofta löper längs cykelbanor. Det kan dock vara så att dessa ofta slingrar sig den finaste vägen som kanske är längs en kuststräcka. Viktigt att veta att det då kanske inte innebär att det är den snabbaste vägen så om man vill förflytta sig så långt som möjligt kan det vara värt att kika om landsvägen är rakare och kortare. Det kan ibland skilja mer än du tror i distans.

Kikar du in på IKEA kan du även få tips på lite annan nyttig utrustning såsom reflexväst, cykelväskor etc.

Håll till godo med dessa tips så ses vi förhoppningsvis snart ute på vägarna.