3# tips för att komma igång med cyklingen

Att cykla är inte bara ett sätt att förflytta sig, utan både en perfekt träningsform och lite av en livsstil. Både plånboken, kroppen och klimatet mår bra av cykling. Här kommer 3 tips för att komma igång med cyklingen.

1# Välj rätt cykel

De flesta av oss har cyklat som barn. Det är inte ovanligt att vi lägger av med att cykla regelbundet när vi blir vuxna och har skaffat körkort eller flyttat hemifrån och börjat åka kollektivtrafik till jobb och skola. Så en dag får vi lust att börja cykla igen: cykling är ju bra för både miljön och hälsan. Vi testar vår gamla cykel om den fortfarande passar i storlek – och tror att cykling inte är vår grej. För att cyklingen ska bli riktigt rolig måste du ha en bra cykel som passar dina behov. Gå till en cykelaffär och testa olika cyklar. Vad är viktigt för dig? Vikten? Känslan? Hur snabbt du kan ta dig fram eller att den är riktigt snygg och personlig? Vill du ha pakethållare och cykelkorg? Det är också många som har börjat cykla tack vare elcykeln.

2# Bygg upp dina cykelmuskler

Det tar tid att bygga upp muskler. När du väl köpt din cykel måste du ge cyklingen lite tid. Börja med mindre sträckor och snälla backar. Träna medvetet upp din cykelkondition, så kommer du att älska att cykla. Läs sajter om cykelträning och få tips, råd och inspiration.

3# Ha ett cykelmål

Det är roligt att ha ett mål med cyklingen. Bygg upp kondition för att kunna cykla Vättern runt eller för en skön cykelsemester på Gotland eller i dina hemtrakter. En klassiker bland långfärdscyklister är att ta sig till Nordkap i Norge. Hur långt du orkar cykla har mer med mental uthållighet, än kondition och muskler. Även om det sistnämnda också är viktigt. Cykla i din egen takt, så kan du rent av ta dig från Smygehuk i söder till Treriksröset i norr.